BLOGI: Oikeus tulla unohdetuksi & GDPR

 

Jokainen joka on koskaan kirjoittanut nimeään, sähköpostioisoitettaan tai mitään henkilökohtaista tietoa rekisteröityäkseen mille tahansa verkkosivuille, on varmasti huomannut että laki muuttuu ja eri tahot päivittävät ehtojaan. Ainakin minun sähköpostini on kilissyt tasaisen jatkuvasti tästä kertoen! Kyseessä on siis uusi tietosuoja-asetus-nimihirviö GDPR, jonka tarkoituksena on yhdenmukaistaa EU:n tietosuojakäytäntöjä ja parantaa EU:n kansalaisten yksityisyydensuojaa, joka vaikuttaa mm. kaikkiin rekistereihin joihin kerätään henkilötietoja. Koitan tähän blogiin nyt avata mitä se tarkoittaa Street Teamin osalta ja miten se vaikuttaa teihin!

 

Street Teamiin rekisteröityvältä henkilöltä kysytään:

- nimi

- ikä

- osoite

- sähköpostiosoite

– sukupuoli

Tällä hetkellä vapaavalintaisena kohtana voi myös kertoa oman huumeiden käyttökokemuksensa, mutta se tullaan poistamaan seuraavassa sivujen päivityksessä. Mutta miksi me kerätään näitä tietoja?

Vapaaehtoisten ikää seurataan sekä alaikärajan vuoksi, mutta myös siksi että rahoittaja tarvitsee meidän toiminnasta raportointia, missä kerrotaan vapaaehtoisten sukupuolien ja ikien määriä.  Nimen ja osoitteen keräämme tarrojen ja muun materiaalin postitusta varten. Sähköpostin taas yhteydenpitoa varten, mutta myös siksi koska käyttäjien lähettämät materiaalipyynnöt tulevat sähköpostien kautta street teamin omaan sähköpostiin. Sähköpostista tyhjennetään vanhat materiaalipyynnöt sekä ilmoitukset uusista raportoista. Raportteihin liitetyistä kuvista päästämme läpi vain ne joista ei voi tunnistaa ketään yksittäistä ihmistä.

Sen lisäksi ylläpidon avuksi samat tiedot on koottu excel-taulukkoon, mihin merkataan seurattavaksi myös kaikki lähetetyt materiaalit. Tällä tiedolla pysytään perässä paljonko mitäkin materiaalia lähetetään, mitä matskua menee enemmän, eli mikä toimii ja mikä ei.

Puhelinnumeroita tallennetaan ylläpidon puhelimeen striiban käyttäjätunnuksien nimillä tarvittaessa ylläpidon sekä vapaaehtoisten väliseen yhteydenpitoon. Street Teamin Whatsapp -viestilistalle kerätään numeroita ketkä haluavat siihen liittyä Koodaillaan -tehtävän kautta. Eli halutessaan massa-spämmiä whatsapin kautta Street Teamiin liittyvässä tiedotuksessa.

Pieniä muutoksia asiaan liittyen on tulossa Street Teamin sivuille varmasti pian sekä ajan myötä aina lisää. Ainakin rekisteröityessä striibaan jatkossa vaparin täytyy täpätä ruksit kohtiin ”olen lukenut rekisteriselosteen jakäyttöehdot” sekä ”Ollessani alaikäinen minulla on huoltajani suostumus” (tms.).  Olethan sä huomannut ja lukenut sivun alalaidasta löytyvän rekisteriselosteen sekä käyttöehdot?

Sitten tulee se tärkein juttu.

  • Emme kerään mitään tietoja joilla emme perustellusti tee mitään.
  • Henkilötietojasi ei levitetä mihinkään tai kenenkään muun käyttöön.
  • Halutessasi hävitämme kaikki omat henkilötietosi pois kaikista rekistereistämme sen ihmeempiä kyselemättä. Sinulla on oikeus ”tulla unohdetuksi”. Kysymällä on myös mahdollista selvittää mitä tietoja meillä on sinusta.
  • Kerättyjä henkilötietoja käsittelevät vain ylläpidon työntekijä sekä harjoittelijat.

YADilla seuraamme muutosta aktiivisesti ja kannamme vastuumme teidän tiedoista! Jos sulla on asiasta jotain kysyttävää, tai tahdot saada tietosi selville/hävitetyksi niin allekirjoittaneen saa kiinni: taneli.hytonen@yad.fi, 0400 234 317 (myös whatsapp), tai YADin toimistolta Lutakonauki 3, 40100 Jyväskylä!

 

- Taneli / Street Team Crew -

 

ps. blogin kuvituksesta vastaa Klaus_tamm_